Każdy organizm potrzebuje niezbędnych składników odżywczych do poprawnego funkcjonowania. Zbilansowana dieta potrafi dostarczyć te składniki, jednak nie każdy się do niej stosuje. Jedzenie sprawia nam przyjemność i częściej sięgamy po dania, które uszczęśliwiają nasze podniebienie, ale nie dostarczają nam żadnych wartościowych składników odżywczych. Najlepsze-porady.pl przygotowały kilka wskazówek i dolegliwości, które podpowiadają jakiej witaminy lub minerałów może Ci brakować i organizm Cię ostrzega.
Brak żelaza
Niedobór żelaza często okazuje się dziwnymi i nieoczekiwanymi zachciankami żywieniowymi. Możesz również odczuwać ciągłe zmęczenie, zadyszkę, spadek energii czy bóle głowy lub gardła. Jeżeli przez dłuższy czas brakuje Ci żelaza może to doprowadzić do anemii. Ponieważ nasz organizm nie produkuje sam żelaza, powinien go dostawać w wystarczających ilościach dzięki pokarmowi. Produkty pełne żelaza to chude czerwone mięso, żółtka jajek, zielone warzywa i przede wszystkim brokuły oraz suszone owoce, jak morele, rodzynki czy śliwki.
Brak cynku
Cynk jest to mikroelement, który występuje w bardzo małych ilościach w naszym organizmie, a jednak jest niezbędny. Pomaga w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy oraz wspiera leczenie niedoczynności tarczycy czy cukrzycy. Gdy pojawiają się objawy, jak łamliwe włosy i paznokcie, chroniczne zmęczenie, suchość w ustach i brak apetytu to oznacza że brakuje Ci cynku. Możesz go zapewnić dzięki włączeniu do diety kaszy gryczanej, migdałów, płatków owsianych, jajek czy pestek dyni i kakao.
Brak witaminy A
Witamina A jest niezbędna dla dobrej kondycji naszego wzroku oraz poprawia kondycję naszej skóry oraz układu odpornościowego. Gdy zauważysz że Twoja skóra jest bardzo sucha i szorstka, masz niską odporność na infekcje lub oczy ciągle Cię bolą, są zaczerwienione lub ropieją to oznaka niedoboru witaminy A. Możesz uzupełnić witaminę A w organizmie spożywając ryby, marchewki, szpinak, jogurty owocowe i mleko.