Ser to produkt, który powstaje w wyniku wytrącania się białka oraz tłuszczu z mleka. Zróżnicowanie ilości mleka oraz technologii produkcji sprawia, że na rynku mamy szeroki wybór serów: żółte, pleśniowe, twarożki, wiejskie czy topione. Nieraz kuszą nas one swoim wyglądem, rozmiarem i aromatem. Stanowią świetne źródło białka oraz wapnia, co jest jednym z powodów, dla których warto włączyć je do diety. Jak wszystko jednak sery mogą nam też poważnie zaszkodzić, dlatego należy wybierać je rozsądnie i wiedzieć, które z nich są szczególnie zdrowe.
Właściwości serów
Wysoka zawartość białka w serach sprawia, że są one polecane dla osób, które wykluczyły z diety mięso, natomiast wapń jest budulcem zębów i kości oraz reguluje pracę układu nerwowego. Prócz tych dwóch składników, w serach, w zależności od ich rodzaju, możemy znaleźć także fosfor, który wspomaga odporność organizmu i ogranicza występowanie bólów mięśni, a także witaminy z grupy B. W serach występuje również aminokwas o nazwie tyrozyna, który chroni organizm przed skutkami nadmiernego stresu, a przy tym pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie.
Negatywne aspekty
Jak każdy produkt, sery spożywane w nadmiarze mogą nam zaszkodzić. Część z nich, na przykład sery żółte, feta czy pleśniowe, zawiera dużą ilość soli, która negatywnie wpływa na ciśnienie krwi. Ponadto niektóre posiadają także sporo tłuszczów nasyconych - podnoszą one poziom cholesterolu i przyczyniają się do miażdżycy i osłabienia naczyń krwionośnych. Sery mogą też powodować wzdęcia i nie są polecane dla osób cierpiących na problemy z wątrobą.
Które sery warto jeść?
Do swojego jadłospisu najlepiej wprowadzić chude twarogi oraz żółte sery półtłuste. Zestawienie najzdrowszych serów otwiera parmezan, który jako jeden z nielicznych produktów mlecznych reguluje ciśnienie tętnicze krwi, a przy tym jest lekkostrawny. Tuż za nim znajduje się gorgonzola - polecany jest dla osób mierzących się z artretyzmem oraz osteoporozą. Serek wiejski natomiast stanowi źródło witamin A, D, E i K. Cheddar z kolei złagodzi napięcie przedmiesiączkowe, ale należy z nim uważać, ponieważ należy do serów tłustych. Produktami, których za to trzeba się wystrzegać są serki topione. Są one wytwarzane z odrzuconych przez producentów produktów, które miały nieodpowiedni kształt lub dziury oraz niestety wielu innych produktów, takich jak topniki, konserwanty czy utwardzacze. Często są jedynie pochodnymi mleka, które nie mają żadnych wartości prozdrowotnych i są źródłem kalorii, wody oraz masła.