W dobie pandemii koronawirusa niezwykle istotne jest wzmacnianie odporności. W ramach różnorodnych działań warto między innymi regularnie spożywać zdrowe, świeżowyciskane soki pełne witamin. Jakie napoje powinna przygotować Twoja wyciskarka do warzyw i owoców? Dlaczego regularne spożywanie produktów, zawierających witaminę C, jest takie ważne?
Kluczowa witamina C
Witamina C, a właściwie kwas askorbinowy, to prawdziwe źródło zdrowia. Potrzebujemy jej do codziennego funkcjonowania. Szczególną rolę odgrywa w sezonie wiosenno-jesiennym, gdy borykamy się z przeziębieniami. Ma ona również nieocenioną rolę w walce z koronawirusem. Wzmacnia bowiem odporność. Poza tym uczestniczy w procesie wytwarzania kolagenu, który odpowiada między innymi za szybsze gojenie się ran, szybszą regenerację złamanych kości oraz redukcję ewentualnych krwotoków. Witamina C wspomaga też układ krążenia. Wykorzystuje się ją nawet do produkcji kosmetyków ze względu na spowalnianie procesów starzenia się. Dodatkowo to ważna witamina dla osób intensywnie ćwiczących, kobiet w ciąży lub w okresie laktacji, osób palących papierosy, żyjących w stresie, starszych, a także chorujących na nadciśnienie lub cukrzycę. Każdy na pewnym etapie swojego życia powinien zatem zadbać o odpowiednią dawkę witaminy C w swojej diecie. Pomoże w tym dobra wyciskarka do warzyw i owoców ze sklepu https://hurom.pl.
Gdzie znaleźć witaminę C?
Ludzki organizm samodzielnie nie produkuje witaminy C. Właśnie dlatego ważne jest dostarczanie jej poprzez odpowiednią dietę. Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi około 40-50 mg u dzieci, 75 mg u kobiet oraz 90 mg u mężczyzn. Witaminę C można znaleźć w różnych produktach. Jej największą dawkę zawiera: acerola, jagody camu camu, dzika róża oraz rokitnik. To jednak produkty, które nie są powszechnie dostępne w sklepach. Z tych bardziej popularnych źródeł witaminy C należałoby natomiast wymienić: kapustę, brukselkę, brokuły, kalafior, jarmuż, szpinak, natkę pietruszki, koper, szczypior, chrzan, ziemniak, paprykę, kiwi oraz truskawkę. Warto zatem obalić mit, iż największą dawkę witaminy C można znaleźć w cytrynach i innych cytrusach. W samej żółtej papryce znajduje się 16 razy większa dawka kwasu askorbinowego niż w cytrynie. Należy jednak pamiętać o tym, że witamina C znajduje się przede wszystkim w świeżych produktach. Każda obróbka termiczna oraz suszenie skutecznie wytrąca kwas askorbinowy z danego produktu. Właśnie dlatego wspominamy o tym, że przydatna jest wyciskarka do warzyw i owoców. Ona przygotuje dla nas pełnowartościowy sok.