09.02.2024

Jak gotować bulion?

Jak gotować bulion?

Ocena artykułu

Brak opinii. Podziel się swoją opinią w sekcji komentarzy!
autor
Autor artykułu
Karolina Wiśniewska
Karolina jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z domem i ogrodem. Jej artykuły zawierają praktyczne porady dotyczące aranżacji wnętrz, pielęgnacji roślin, oraz organizacji przestrzeni wokół domu.
Udostępnij

Gotowanie bulionu to podstawowa umiejętność kulinarnej. Wyjątkowe smaki, które z niego uzyskamy stanowią o jakości wielu zup i sosów. Istotne jest, aby wiedzieć jak korzystać z różnych rodzajów składników - np.: mięsa, warzyw, ziół i przypraw - do uzyskania smakowitej bazy do wielu dań.


Przygotowanie składników

Przygotowanie składników to pierwszy i bardzo istotny krok. Głównym składnikiem bulionu będzie mięso. Idealnym typem jest np. wołowina lub kurczak, jednak można stosować także inne mięsa lub korzystać z kości do nabrania wyjątkowego smaku. Zależnie od wybranego typu, mięso należy odpowiednio przygotować - np. wołowinę pociąć na mniejsze kawałki, a kurczaka umyć. Po za tym, do bulionu warto dodać warzywa jak np. marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek - przy czym ważne jest aby były one dokładnie umyte i na potrzeby bulionu lekko usmażone ( szczególnie cebula i czosnek ). Dodatkowo, zaleca się dodanie do bulionu liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu, a niekiedy innego rodzaju ziół i przypraw - oczywiście zgodnie z preferencjami smakowymi.

Gotowanie bulionu

Gotowanie bulionu to kolejny ważny krok. Pierwszą czynnością będzie umieszczenie mięsa w dużym garnku, a następnie zalewanie go zimną wodą (ilosc wody zależna jest od ilości mięsa - reguła jest taka, aby woda zakryła mięso). Następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu aż do momentu kiedy bulion zacznie się gotować. Po tym czasie dodajemy do garnka przygotowane uprzednio warzywa oraz zioła i pozostałe przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas odsłaniając garnek aby odbierać szumowiny które unoszą się po powierzchni bulionu. Po tym czasie bulion jest niemal gotowy.

Przecedzenie bulionu

Ostatni krok to przecedzenie bulionu. Kiedy bulion jest już prawidłowo ugotowany, należy go z garnka przelać przez gęste sito lub gęstą ścierkę do innego naczynia, tak aby oddzielić płyn od mięsa, warzyw i przypraw. Mięso można wykorzystać do innych dań, a warzywa zazwyczaj się wyrzuca. Po przecedzeniu, bulion jest gotowy do spożycia. W razie potrzeby można go jeszcze raz zagotować, dodać trochę soli do smaku, ewentualnie jeszcze raz przecedzić aby się upewnić, że jest idealnie klarowny.

Pamiętaj jednak, że w zależności od przepisu, bulion można przyrządzić na różne sposoby. My przedstawiliśmy Tobie podstawy, a reszta to już kwestia twojej kreatywności. Smacznego!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka
(0)
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności