Gęsty i kremowy sos serowy to przysmak, który uwielbia każdy. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Nie wymaga również dużej ilości trudno dostępnych składników. Sos serowy stanowi pyszny dodatek do wielu potraw i przekąsek, dlatego jeśli szukasz pomysłu na obiad lub chcesz zaskoczyć znajomych podczas wieczornego spotkania mamy dla Ciebie przepis, dzięki któremu w kilka minut przygotujesz taki pyszny sos.
W sieci można napotkać na wiele przepisów dotyczących przygotowania sosu serowego. Niestety w wielu z nich jako podstawę stosuje się serki topione, które z prawdziwym serem mają niewiele wspólnego. Jeżeli chcemy aby nasz sos był pyszny, gęsty i miał głęboki serowy smak, kluczem do sukcesu jest dobry ser. Najlepiej w tym celu sprawdzi się Cheddar. Charakteryzuje się on duża topliwością, dlatego doskonale nadaje się do przygotowania sosów, a także wielu innych dań na ciepło. Obecnie bez problemu dostaniesz go w większości supermarketów spożywczych. Jeżeli masz jednak problem z dostępnością lub po prostu chcesz użyć czegoś tańszego, możesz zastąpić cheddar parmezanem, grana padano lub innym długodojrzewającym serem. Oprócz tego potrzebna będzie odrobina mleka (najlepiej 3,2%) oraz przyprawy. Tutaj możesz dodać według własnego uznania czosnek, świeże zioła, chilli dla zaostrzenia smaku lub wędzoną paprykę dla uzyskania dymnego aromatu.
Składniki na sos serowy:
- 200 g sera cheddar
- 100 ml mleka
- łyżka mąki pszennej
- przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj ser na tarce, najlepiej takiej o grubych oczkach - dzięki temu szybciej się rozpuści.
- W małym garnku podgrzej mleko. Nastaw na niewielki ogień i pilnuj, aby się nie zagotowało.
- Dodaj ser, mieszając aż do jego rozpuszczenia.
- Dosyp mąkę. Jeżeli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję możesz pominąć tern krok lub dodać mniejszą ilość.
- Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, wyłącz ogień i dodaj przyprawy. Ten krok możesz również całkiem pominąć jeśli wolisz uzyskać sos o naturalnym smaku.
Gotowe. Całość, łącznie ze starciem sera nie powinna zająć Ci dłużej niż 10 minut. Sos smakuje najlepiej na ciepło dlatego od razu po przygotowaniu możesz podawać go z potrawami.
Do czego wykorzystać sos serowy?
Przygotowany w domu sos serowy może służyć jako uzupełnienie wielu dań i przekąsek. Możesz w międzyczasie ugotować makaron i wymieszać z sosem, dzięki czemu otrzymasz sycący posiłek dla całej rodziny.
Sos serowy może posłużyć również jako dip do przekąsek. Podawaj go z nachosami, czipsami lub frytkami. Możesz wykorzystać go także jako dodatek do kanapek, burgerów oraz lasagne.
Po włożeniu sosu do lodówki zacznie się robić twardy, więc przed ponownym wykorzystaniem możesz go podgrzać.