09.02.2024

Wina białe – podział i główne odmiany winorośli

Wina białe – podział i główne odmiany winorośli

Ocena artykułu

Na podstawie 1 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Magdalena Jankowska
Magdalena jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertką od urody i pielęgnacji skóry. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące pielęgnacji ciała, makijażu, oraz wyboru odpowiednich kosmetyków.
Udostępnij

Świat białych win jest niezwykle zróżnicowany, chociaż większość z nich produkowana jest zaledwie kilku głównych szczepów winorośli. Które z białych trunków warto poznać i jak odnaleźć się w szerokiej gamie tych alkoholi?


Białe wina niejedno mają imię

Mimo iż wszystkie rodzaje wina produkowane są z odmian tej samej rośliny, profil aromatyczno-smakowy tych alkoholi różni się od siebie dramatycznie. Podobnie, jak w przypadku win czerwonych, które mogą być lekkie lub pełne, taniczne lub okrągłe, prezentujące szeroką gamę nut smakowych i zapachowych, tak i wina białe oferują niezwykłą różnorodność.

Wina białe produkuje się zwykle (chociaż nie zawsze) z białych winogron, z których wyciska się sok, poddając go fermentacji. Możliwa jest także ich produkcja z wykorzystaniem ciemnych owoców, pod warunkiem, iż sok zostanie wyciśnięty od razu po zbiorach i zminimalizuje się kontakt ze skórkami, które nadają winu charakterystyczny, krwisty kolor. Dobrym przykładem jest szampan, który, mimo iż jest winem białym, produkuje się z wykorzystaniem ciemnej odmiany winogron – pinot noir.

Title

Wina białe, które warto poznać bliżej

Oprócz win wytworzonych z czterech najpopularniejszych szczepów istnieją dziesiątki trunków, które zachwycają swoimi właściwościami. Nie sposób opisać je wszystkie w ramach jednego, krótkiego tekstu, dlatego przytoczymy tylko kilka z nich, które według nas świetnie pokazują, jak niezwykłym alkoholem jest białe wino.

Mówiąc o białych, winnych trunkach nie sposób nie wspomnieć o tokaju. Mimo że w ostatnich latach zaczęto produkować na Węgrzech wytrawne wina z odmian winorośli tradycyjnie używanych do produkcji klasycznego węgrzyna, to jednak tokaj kojarzy się z winem deserowym. Ten słodki, esencjonalny napój powstaje z winogron pokrytych szlachetną pleśnią, która wysusza owoce i koncentruje w nich zawartość cukru. Wina te są uznawane za jedne z najlepszych win słodkich – polecamy odmiany szamorodni oraz aszu.

Na drugim końcu spektrum znajduje się portugalskie vinho verde. Kwaśne, orzeźwiające, idealne na letnie posiadówki na tarasie. To młode, „zielone” wino może zawierać odrobinę bąbelków, a jego aromaty opisywane są jako kwiatowo-owocowe. To wspaniała propozycja na niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi.

Sherry, czyli wzmacniany brandy, hiszpański trunek, także jest białym winem. Ten typ alkoholu ma niezwykle długą i ciekawą historię, w której swoje ślady odcisnęli Maurowie, a także wielcy odkrywcy, tacy jak Magellan, czy Kolumb, którzy transportowali ten trunek na swoich statkach.

Próbując białych win, warto być właśnie takim odkrywcą. Świat tych trunków jest niezwykle bogaty i zróżnicowany, przez co zadowoli osoby zarówno początkujące, jak i wytrawnych koneserów.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(1)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
uwielbiam do krewetek - jako dodatek do sosu i do picia podczas jedzenia :)
~matt
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności