Najlepsze Porady KulinariaJak wykorzystać przejrzałe pomidory?

Jak wykorzystać przejrzałe pomidory?

Jak wykorzystać przejrzałe pomidory?

Środek lata to sezon na pomidory. Teraz są one najpyszniejsze i pełne witamin oraz minerałów. Zachęcający do ich jedzenia jest bogatszy smak i kolor. Pomidory po paru dniach od zerwania miękną i nie wglądają już tak atrakcyjnie jak zaraz po zakupie. Nie należy ich jednak wyrzucać. Nawet przejrzałe pomidory warto wykorzystać. Dobrym sposobem jest  przygotowanie z nich dżemu pomidorowego. Świetnie sprawdzi się on na kanapce z twarożkiem lub jako dodatek do krakersów, do namaczania nachosów , w tartach czy pieczonych mięsach. Jak wykorzystać przejrzałe pomidory? Oto prosty przepis na dżem pomidorowy.


Składniki:

  • pół kilograma pomidorów
  • dwa ząbki czosnku,
  • cztery łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • jedna papryczka chili
  • jedna łyżka oliwy
  • czarny pieprz
  • ocet winny lub jabłkowy
  • przyprawy np.tymianek, oregano lub bazylia


Przygotowanie krok po kroku:

Na początek należy sparzyć pomidory i obrać je ze skórki po czym pokroić w kostkę lub plastry. Kolejnym krokiem jest drobne posiekanie czosnku i papryczki chili. W garnku rozgrzewamy oliwę i przez kilkanaście minut podgrzewamy na nim czosnek i papryczkę. Przekładamy do garnka pomidory i doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem, octem i ziołami.Następnie mieszamy całość i gotujemy pod przykryciem przez około dwie godziny na wolnym ogniu. Kiedy pomidory się zeszklą, a ich konsystencja będzie przypominać dżem wyłączamy ogień i blędujemy je na gładko lub jeśli wolimy możemy pozostawić wyczuwalne kawałki pomidorów. Proporcje dżemu można dowolnie zmieniać -jeśli wolimy słodszy dodajemy więcej cukru, jeśli pikantny więcej pieprzu i papryczki chili.

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Jak zarejestrować numer z plusa
h*j gnoj i mogiła twoja stara to kobyła
Ciekawy artykuł, w dzisiejszych czasach materiały kompozytowe...
Dobry przepis, frytki wyszły idealne. Dzieci chcą częściej...
Owoce i warzywa liofilizowane cieszą się coraz większą...
Polecam ten przepis. Mi zawsze naleśniki wychodziły płaskie,...
Ja polecam każdemu frytki z batata z różnymi sosami wedle...