Najlepsze Porady RozrywkaJak przygotować masę solną?
ocena (/0):

Jak przygotować masę solną?

Jak przygotować masę solną? masa solna

Masa solna doskonale nadaje się do tworzenia różnorodnych ozdób. Jest świetnym sposobem na zorganizowanie zabawy z dzieckiem, podczas której będzie mogło rozwinąć swoje zdolności plastyczne. Masa solna dostarczy jednak wiele radości również osobom w starszym wieku. 


Czym jest masa solna? 
Masa solna nazywana jest często naturalną plasteliną. To dlatego, że ich właściwości są do siebie bardzo podobne. Dużą zaleta masy solnej jest jednak naturalny skład pozbawiony różnych niepożądanych składników, dzięki czemu masa solna jest w pełni bezpieczna dla dzieci. Choć masę solną wykonuje się z produktów spożywczych, należy pamiętać, że nie nadaje się ona do jedzenia. 

Jak zrobić masę solną? 
Zrobienie masy solnej w domu nie wymaga dużej ilości składników i jest bardzo proste w wykonaniu. Dużą zaletą jest także niewielki koszt. Produkty wymagane do jej przygotowania dostępne są zazwyczaj w większości domów. Są to:

  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki soli.


Masę solną wykonuje się na podstawie łączenia ze sobą powyższych składników. Suche produkty mieszamy w misce dolewając stopniowo wodę i wyrabiając ciasto. Jeżeli chcemy przygotować inną ilość masy solnej niż podaną powyżej należy zastosować odpowiednie proporcje w przypadku maki i soli. Wynoszą one 2:1. Jeżeli więc chcemy wykorzystać 2 szklanki mąki, dodajmy do niej 1 szklankę soli. Do tego dolewamy wodę, w ilości, która pozwoli zachować konsystencję zbitej masy. Musi się ona łatwo formować, jednak nie powinna kleić się do rąk. 

Z uformowanej masy solnej można tworzyć przeróżne figurki. Mogą to być rozmaite dekoracje lub elementy biżuteryjne. Kiedy będą gotowe, można je wysuszyć na słońcu lub w piekarniku, w temperaturze nieprzekraczającej 70 stopni Celsjusza. Zastygnięte elementy można malować farbkami. Jeżeli jednak chcemy zachować w pełni naturalny skład, wykorzystajmy na etapie przygotowywania masy solnej naturalne barwniki, którymi mogą być kuchenne przyprawy, na przykład kakao, papryka, kurkuma itp.

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Najciekawsze

Podobne