najlepsze-porady.pl TechnologieJak usunąć konto na Facebooku?
ocena (/0):

Jak usunąć konto na Facebooku?

Jak usunąć konto na Facebooku?

Facebook to portal społecznościowy znany już dzisiaj na całym świecie. Jeżeli się zarejestrujesz i stworzysz swoje własne konto, masz możliwość tworzyć grupy znajomych i dzielić się z nimi wiadomościami, zdjęciami czy innymi materiałami. W ostatnim czasie, Facebook jest również bardzo popularny dla marketingu. 
Są osoby, które już nie są zainteresowane posiadaniem konta w tym serwisie i chcą się dowiedzieć jak je usunąć. My mamy dla Was te informacje.

Ogólnie, to Facebook nie utrudnia usunięcie konta, jednak wymaga to trochę czasu. Jest dostępna opcja dezaktywacji konta na FB oraz jego całkowita likwidacja. Więc zastanów się co dokładnie chcesz zrobić.


Dezaktywacja konta na FB

Dezaktywacja polega na zawieszeniu Twojego konta. Nie usuwasz je, tylko przez chwilę wstrzymujesz i w dowolnej chwili możesz ponownie je aktywować z całą jego zawartością. Twoi znajomi, nadal będą mieli możliwość zobaczenia wiadomości od Ciebie, jedynie konta nie będzie można wyszukać oraz Twoja oś czasu nie będzie widoczna dla nikogo. Po co jest potrzebna dezaktywacja? W każdej chwili możesz zmienić zdanie i znowu aktywować konto. Jeżeli nie jesteś w 100% pewny że chcesz je całkowicie usunąć to jest dobra opcja. 

Jak to zrobić? 
Zawieszenie konta na FB jest dużo szybsze od jego całkowitego usunięcia. Początkowo, należy się zalogować jak zawsze na swoje konto i na górnym prawym rogu znajduje się lista, którą należy rozwinąć i wybrać 'Ustawienia'. W ten sposób pojawią Ci się wszystkie ustawienia dotyczące Twojego konta, którymi możesz zarządzać. Ty musisz wybrać opcję 'Ogólne' i później 'Zarządzaj kontem'. Gdy klikniesz edytuj rozwinie Ci się lista, gdzie się pojawi opiekun konta oraz dezaktywacja konta. Klikasz na dezaktywację i postępujesz zgodnie z zaleceniami serwisu. Gdy zmienisz zdanie i chcesz ponownie wrócić i aktywować swoje konto to wystarczy się zalogować za pomocą Twojego adresu e-mail oraz hasła, tak jak zawsze. Wszystkie dane oraz udostępnione materiały będą nadal na Ciebie czekać i ponownie będziesz mógł korzystać!

Permanentne usunięcie konta na FB

Jeżeli chcesz całkowitego usunięcia swojego konta to musisz wiedzieć że wszystkie Twoje informacje oraz dane, wiadomości czy materiały skasują się również. Nie będziesz mieć możliwości powrotu czy ponownej aktywacji konta. Jak to zrobić? Jest to trochę bardziej czasochłonne niż zwykła dezaktywacja. 
Zaloguj się na swoje konto i następne przejdź przejdź na tą stronę https://www.facebook.com/help/delete_account. Pojawi się komunikat, taki jak poniżej. Należy kliknąć 'Usuń moje konto'. Ta decyzja musi być potwierdzona Twoim hasłem oraz poprawnym przepisaniu kodu zabezpieczenia, który się pojawi. Niestety to nie koniec. Facebook daje Ci 14 dni 'okresu próbnego'. Jest to czas, w którym możesz zmienić zdanie i ponownie się zalogować na swoje konto. Jeżeli się zalogujesz to proces usuwania danych zostanie przerwany. Przez te 14 dni będziesz również dostawać e-mail'e, które będą Ci przypominać że konto zostaje stopniowo usuwane. Jeżeli je zignorujesz oraz nie zalogujesz się to po upływie tego okresu konto zostanie całkowicie usunięte. Znikną Twoje wiadomości oraz publikowane treści, dane i znajomi nie będą mogli Cię wyszukać. 

Usuwanie FB ze smartfona oraz tabletu

Jeżeli chcesz usunąć konto na Facebooku z mobilnych urządzeń to oczywiście możesz to zrobić w sposób, który jest opisany powyżej, jednak często korzysta się już z dedykowanej aplikacji. W tym przypadku, usunięcie aplikacji Facebooka polega na przejściu do ustawień telefonu i menedżera aplikacji. Wyszukaj tam aplikację Facebook i kliknij 'Odinstaluj'. W każdej chwili, możesz ponownie ściągnąć aplikację.

Usunięcie konta FB osoby zmarłej

Usunięcie konta FB osoby zmarłej przebiega nie co inaczej. Każdy ma możliwość wyznaczenia 'Opiekuna', czy osoby odpowiedzialnej za konto po śmierci właściciela. Takie ustalenie znajduje się w Ustawieniach ogólnych. Wystarczy wpisać imię osoby i zapisać. Można też skorzystać z opcji, że po śmierci osoby, jego konto na fb zostanie automatycznie usunięte. 

Co w przypadku, gdy konto nie ma opiekuna?
Wtedy, żyjąca osoba, która musi być członkiem najbliższej rodziny i powinna jeszcze to udowodnić, ze swojego konta uzupełnia wniosek znajdujący się na https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480. 

Usunięcie konta osoby zmarłej nie jest konieczne. Facebook może po prostu zmienić status konta na 'In memoriam' . W tym przypadku nikt nie może się zalogować na to konto i zostają tylko dane oraz treści , które właściciel udostępniał przed śmiercią. 

Konto osoby zmarłej i jego usunięcie może i jest bardziej skomplikowane, jednak jest to sposób serwisu na ochronę przed próbami usunięcia innych kont osób żyjących.

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Najciekawsze

Podobne