Marnowanie wody to problem, o którym mówi się od wielu lat, jednak wciąż jest on dość poważny. Dużo się o nim mówi zwłaszcza w kontekście zmian klimatycznych, kiedy często z powodu upałów wody zaczyna po prostu brakować. Są jednak domowe sposoby i nawyki, które umożliwiają jej oszczędzanie bez podejmowania dużego wysiłku czy nakładów finansowych, a wręcz przeciwnie - pozytywnie wpłyną na wysokość naszych rachunków za wodę. Zapraszamy do zapoznania się z nimi.
Codzienna pielęgnacja
Okazuje się, że najwięcej wody z dziennego użycia przez statystycznego Polaka przeznaczane jest na mycie się. Warto więc zamiast brania długiej kąpieli decydować się na 5-10 minutowy prysznic. Może on zmniejszyć zużycie wody nawet o połowę. Również w czasie mycia zębów czy golenia się lepiej wodę zakręcić i używać tylko do spłukiwania mydła czy pianki.
Obowiązki domowe
Także podczas sprzątania i codziennych czynności zużywa się bardzo dużo wody. Chociaż wiele domów posiada już zmywarki, dużo naczyń wciąż myje się ręcznie. Warto wtedy dbać o to, by jak najrzadziej odkręcać kurek. Jeśli masz dwukomorowy zlew, napełnij obie komory i jedną wykorzystaj do mycia, a drugą do spłukiwania. Zmywarkę i pralkę z kolei należy uruchamiać tylko, gdy są pełne i dostosowywać ich programy do stopnia zabrudzenia. Pomoże to w ich efektywnym użytkowaniu.
Rozsądne zakupy
Również do produkcji większości artykułów spożywczych potrzebna jest woda, dlatego marnując jedzenie, marnuje się też ją. Swoje zakupy warto rozsądnie planować, kupować na bieżąco i zjadać najpierw produkty z najkrótszą datą ważności. Dzięki temu uniknie się wyrzucania jedzenia, którego nie zdążyło się spożyć. Jeśli z kolei posiadamy na działce własny warzywniak, do jego podlewania warto używać deszczówki zamiast pobierać wodę ze studni lub kranu.
Dostosowanie gotowania
Na ostatnim miejscu w zużyciu wody w gospodarstwie domowym jest przygotowywanie posiłków, co nie znaczy jednak, że i tu nie należy szukać sposobów na oszczędzanie wody. Nalewajmy do garnka tylko potrzebną jej ilość. Wszystkie produkt wymagające wcześniejszego umycia lepiej myć w misce niż pod bieżącą wodą. Wodą po gotowanych warzywach można nawozić rośliny doniczkowe albo ogrodowe, natomiast tę pozostałą po gotowaniu makaronu wykorzystać do sosu lub ciasta do pizzy.
Opinie na temat artykułu
Nowe artykuły




Losowe artykuły



