Przechowywanie jaj to coś, co wydaje się proste i oczywiste, ale w rzeczywistości może składać się z kilku ważnych kroków, które mogą wpływać na świeżość i jakość jaj. Znając odpowiednie metody przechowywania, można zapewnić, że jaja będą trzymać dłużej i będą smaczniejsze.
Jaja powinny być przechowywane w lodówce.
To jest podstawowa zasada przechowywania jaj, ponieważ temperatury poniżej 7 stopni Celsjusza znacznie spowalniają wzrost bakterii. Podczas zakupu jaj, zawsze upewnij się, że umieścisz je w chłodnym miejscu jak najszybciej po zakupie. Większość lodówek ma specjalne miejsce przewidziane do przechowywania jaj. Jednakże, najlepszym miejscem do przechowywania jaj jest środek półki lodówki, gdzie temperatura jest najbardziej stała.
Zawsze przechowuj jaja dziobem do dołu.
Druga zasada prawidłowego przechowywania jaj polega na tym, że powinny być one przechowywane z dziobem do dołu, a szerszym końcem do góry. Dzięki temu powietrze, które jest u góry w szerszej części jajka, znajdzie się wyżej, co zatrzyma tworzenie się bakterii. Takie ułożenie jaja zapobiega również przemieszczaniu się żółtka, utrzymaniu wilgoci i świeżości jajka na dłuższy czas.
Przechowuj jaja w swoim oryginalnym opakowaniu.
Może zaskakiwać, ale oryginalne opakowanie jajek to jedno z najlepszych miejsc do ich przechowywania. Karton, w którym jaja są sprzedawane, jest zaprojektowany tak, aby minimalizować ryzyko uszkodzenia jaj i zapewniać odpowiednią przepływowość powietrza. W ten sposób jaja są również chronione przed silnymi zapachami, które mogą wniknąć do wnętrza jajka i zmienić jego smak.
Nie myj jaj przed umieszczeniem ich w lodówce.
To może wydawać się dziwne, ale mycie jajek przed umieszczeniem ich w lodówce jest niewłaściwe. Jaja są pokryte naturalną powłoką, zwaną "wyściółką", która chroni je przed bakteriami. Mycie jaj przed przechowywaniem może usunąć tę naturalną barierę, co zwiększa ryzyko zepsucia się jaj.