09.02.2024

Jak przygotować domową pizzę?

Jak przygotować domową pizzę?

Ocena artykułu

Brak opinii. Podziel się swoją opinią w sekcji komentarzy!
autor
Autor artykułu
Ewa Wojciechowska
Ewa jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z kulinariami i zdrowym gotowaniem. Jej artykuły zawierają przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, porady dotyczące planowania posiłków oraz informacje o wartościach odżywczych różnych produktów.
Udostępnij

Pierwszy krok: przygotowanie ciasta

Najważniejszym elementem każdej pizzy jest jej spód. Idealne ciasto na pizzę powinno być chrupkie na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Zacznij od przygotowania drożdży. W małym naczyniu rozpuść 10 g drożdży w ciepłej wodzie (125 ml). Dodaj szczyptę cukru i odstaw na około 10 minut. Drożdże powinny zacząć pracować, czyli powinny wydzielić się pęcherzyki powietrza. Następnie, w dużej misce wymieszaj 250 g mąki z łyżeczką soli. Dodaj aktywne drożdże do miski z mąką. Ważne jest, aby podczas mieszania składników dodać łyżkę oliwy z oliwek. Gdy ciasto stanie się jednolite, przełóż je na stolnicę i wyrabiaj przez około 10 minut. Po tym czasie, ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Umieść ciasto z powrotem w misce, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.

Drugi krok: wybór składników

Składniki na pizzę mogą być bardzo różnorodne, ale najważniejsze jest, aby były świeże i wysokiej jakości. Tradycyjna pizza Margherita składa się z pomidorów, mozzarelli, świeżej bazylii, soli, pieprzu, oliwy z oliwek i ewentualnie dodatek parmezanu. Jednak alternatywy są niemal nieskończone: szynka, salami, olives, pieczarki, różne rodzaje serów, warzywa, owoce morza i wiele innych. Zawsze warto eksperymentować z różnymi składnikami i smakami, by znaleźć swój ulubiony przepis na pizzę.

Trzeci krok: przygotowanie sosu pomidorowego

Na prawdziwej włoskiej pizzy, sos pomidorowy sporządzany jest ze świeżych, dojrzałych pomidorów, które są obierane, krojone na małe kawałki i gotowane na wolnym ogniu z dodatkiem czosnku, bazylii, a na koniec przyprawiane na gorąco. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie sosu od podstaw, można użyć gotowej passata pomidorowej. Dodaj do niej obrany i posiekany ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu, cukru i wysuszonych ziół (np. oregano). Gotuj sos na małym ogniu, a po uzyskaniu pożądanej konsystencji mieszaj nim ciasto.

Czwarty krok: pieczenie

Umieść ciasto na papierze do pieczenia lub specjalnej kamiennej płycie do pizzy. Rozprowadź sos na cieście, dodaj ulubione składniki i posyp je serem. Pizza powinna być pieczona w bardzo gorącym piecu (najlepiej rozgrzanym do 250 stopni) przez około 10-15 minut. Nie zapomnij sprawdzić od czasu do czasu, czy spód nie spalił się. Tradycyjna włoska pizza jest cienka, więc szybko się piecze. Gdy pizza będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika, poczekaj chwilę, aż ostygnie, i podawaj.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka
(0)
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności