Kto z nas nie lubi smaku prawdziwego kakao? Rozgrzewa w chłodniejsze dni i poprawia nastrój. W sklepach znajdziemy wiele produktów instant (najczęściej przeznaczonych dla dzieci) które wystarczy tylko zalać zimnym lub gorącym mlekiem i pić. Nie polecamy jednak tych produktów - tak na prawdę najwięcej jest w nich cukru, inne składniki oprócz miazgi kakaowej to emulgatory czy sztuczne aromaty. Nie jest to więc najzdrowszy napój. Dlatego polecamy samodzielne wykonanie aromatycznego kakao z jak najprostszych składników. Podstawowym będzie oczywiście kakao w proszku, jednak warto przemyśleć zakup i wybrać to lepszej jakości i o sprawdzonym smaku.
Pochodzenie i składniki odżywcze
Kakao jest wytwarzane z nasion owoców kakaowca uprawianych na terenie Afryki, Brazylii i Azji. Wśród jej gatunków można wyróżnić co najmniej kilka różniących się miedzy sobą smakiem, a także wyglądem. Najpopularniejszą odmianą kakaowca jest Forastero i stanowi ona 85% wszystkich upraw na świecie. W czasach naszych dziadków kakao należało do prawdziwych rarytasów, jeśli komuś udało się je zdobyć zostawiało się je na szczególne okazję jak np. święta. Dziś mamy tak szeroki wybór kakao, że zrobienie domowego, rozgrzewającego napoju z pewnością nie będzie trudne.
Kakao jest źródłem wielu składników mineralnych, w tym niezbędnego szczególnie osobom aktywnym magnezu. Oprócz tego zawiera dużą ilość antyoksydantów, które zabezpieczają komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.
Przepis na domowe kako
Potrzebne będą: kakao, mleko (lub woda), cukier
Na jedną szklankę mleka dajemy jedną łyżkę kakao oraz cukier do smaku. Odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy do niego kakao oraz cukier - mieszamy tak aby nie powstały grudki. Pozostałą część mleka zagotowujemy, wlewamy do niego gotową mieszankę i mieszamy. Gdy składniki się połączą i uzyskają zadowalającą temperaturę zdejmujemy z ognia i nalewamy do kubków. Aby wzbogacić smak domowego kakao możemy do niego dodać naturalne składniki - miód, wanilię, cynamon lub chili. Można je również ozdobić bitą śmietana lub startą czekoladą.
Smacznego!