Naleśniki amerykańskie, znane również pod nazwą "pancakes" znacznie różnią się od naszych tradycyjnych odpowiedników. Są one znacznie grubsze i swoim wyglądem przypominają puszyste placuszki. Amerykanie jedzą je na śniadanie, zapewniamy jednak, że smakują doskonale o każdej porze dnia.
Wykonanie naleśników amerykańskich nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, które znajdą się w każdej kuchni. Podstawą jest oczywiście mąka. Najczęściej używa się pszennej, gryczanej bądź kukurydzianej. Pancakes w klasycznej wersji występują z syropem klonowym, jednak można podawać je na różne sposoby. Dużym powodzeniem cieszą się również naleśniki w wariancie na słono, na przykład z jajkami i bekonem. Oto prosty przepis jak wykonać ich podstawową wersję.
Składniki, których potrzebujesz:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 3 łyzki roztopionego masła
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj.
2. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj roztopione masło oraz mleko.
3. Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na gładka masę.
4. Naleśniki amerykańskie smaży się na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Warto więc wybrać model z nieprzywierającą powłoką. Jeżeli nie masz takiego, możesz posmarować patelnie delikatną warstwą oleju.
5. Kiedy patelnia będzie już rozgrzana, wylej na nią część ciasta. Na jednego naleśnika potrzebne jest około 1/4 szklanki masy. Smaż dokładnie z obu stron zna złoty, lekko brązowy kolor.
6. Uważaj przy przykręcaniu naleśników. Możesz pomóc sobie specjalną szpatułką.
Naleśniki amerykańskie możesz serwować z dowolnymi dodatkami. Jeżeli chcesz spróbować oryginalnej wersji, polej je syropem klonowym. Świetnie smakują również posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i jagodami.
Kiedy nauczysz się podstawowej wersji oryginalnych, amerykańskich pancakes, możesz modyfikować przepis, dostosowując go do własnych upodobań. Zamiast mleka możesz wykorzystać maślankę, wtedy pancakes nabiorą innego, lekko kwaskowatego smaku. Jeżeli przygotowujesz wersję na słodko, możesz dodać do ciasta odrobinę cynamonu, łyżkę kakao lub pokruszoną czekoladę. W wersji wytrawnej, możesz dodać swoje ulubione przyprawy, na przykład paprykę lub zioła.