Owoce głogu są odpowiedzialne za wzmocnienie ścian żył i tętnic, dzięki naturalnemu składnikowi, którym jest rutyna. Przyjmowana regularnie może obniżyć ciśnienie krwi, poprawić krążenie, jak i zmniejszyć ból przy anginie. Głóg znacznie poprawia koncentrację oraz oczyszcza umysł. Warto wzbogacić swoją apteczkę o nalewkę z głogu, która ma świetne właściwości zdrowotne. Poniżej znajdziesz prosty przepis na nalewkę z jagód głogu.
Czego potrzebujesz?
· 550 g owoców głodu
· 1 litr wódki
Przygotowanie:
1. Na początku dokładnie umyj jagody głogu — owoce, które zebrałaś, powinny być czerwone (zazwyczaj zbiera się je jesienią). Usuń łamliwe łodyżki. Po umyciu i wstępnym oprawieniu przełóż je do czystego słoika. Całość zalej wódką ponad ich poziom — wódka powinna przykrywać jagody.
2. Jeżeli masz pod ręką blender, zmiksuj jagody z wódką na jednolitą miksturę. Jeżeli nie posiadasz blendera, przełóż jagody do robota kuchennego i zmiksuj. Całość przelej do słoika ze szczelnym zamknięciem. Stolik z miksturą przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu przez okres 6 tygodni. Co parę dni nie zapomnij potrząsnąć słoikiem.
3. Po upływie 6 tygodni przelej nalewkę przez gęste sitko lub gazę od ciemnej butelki. Nalewkę możesz spożywać w ilości ok. 2 ml dziennie. Najprostszym sposobem spożywania nalewki jest wlanie kilku kropel do małej szklanki wody. Gotowe!