Kawa jest towarzyszką większości osób - pijemy ją do śniadania, w pracy, a popołudniami spotykamy się na nią z przyjaciółmi. Ma działanie pobudzające, przyśpiesza metabolizm i poprawia humor, a co za tym idzie - może być pomocna w walce z depresją. Każdy z kawoszy ma swój ulubiony sposób jej przyrządzania, pory, w których ją pije, a także jej rodzaj. Często jednak zdarza się popełniać nam błędy w jej piciu i przygotowaniu, które mogą negatywnie odbić się na naszym organizmie i sprawić, że filiżanka kawy nie będzie tak zdrowa, jak można by było się spodziewać. Poniżej piszemy o pięciu zasadach, jak nie pić kawy.
Picie zbyt gorącej kawy
Stres i pośpiech często sprawiają, że chwytamy kawę od razu po zaparzeniu i pijemy ją w biegu. Nie jest to zdrowe, ponieważ picie zbyt gorącej kawy i herbaty nie tylko zwiększa ryzyko poparzenia języka, ale i może być jedną z przyczyn raka przełyku. Dlatego warto po zaparzeniu kawy odczekać kilka minut, aż lekko ostygnie.
Kawa w mikrofalówce
Kawa najlepiej smakuje tuż po zaparzeniu ze świeżo zmielonych ziaren, dlatego jej miłośnicy niechętnie podchodzą do picia jej chłodnej. Dobrym pomysłem nie jest jednak także odgrzewanie jej w mikrofalówce - usuwa ona jej walory smakowe, pozbawia wszelkich składników odżywczych, a częste spożywanie produktów odgrzewanych w ten sposób może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Wieczorna kawa
Po powrocie z pracy często kusi nas opcja wypicia kolejnej kawy, która nas rozbudzi i odstresuje po trudnym dniu. Nie jest to jednak najzdrowsza opcja, ponieważ popołudniowa kawa może mieć wpływ na nasz organizm nawet przez sześć godzin, przez co możemy mieć problemy z bezsennością, a rano wstać zmęczeni i zirytowani. Warto więc znać sposób, w jaki twój organizm reaguje na kofeinę i nie zaburzać nią swojego zegara biologicznego.
Łączenie kawy z alkoholem
Kofeina w pewnym stopniu neutralizuje efekty działania zbyt dużej ilości alkoholu i działa orzeźwiająco, jednak jednocześnie sprawia, że nie jesteśmy w stanie ocenić swojego faktycznego stanu. Może to prowadzić do przyjęcia zbyt dużej ilości alkoholu, a w rezultacie - zatrucia alkoholowego.
Niezdrowe dodatki
Najzdrowszą i niekaloryczną wersją kawy jest espresso lub americano bez mleka i cukru. Każde kolejne dodatki typu cukier, śmietanka czy syropy smakowe pozbawiają kawę jej dobroczynnych właściwości, a przy tym są bardzo niezdrowe i kaloryczne. Jeśli chcemy cieszyć się ulepszonym smakiem napoju, warto zainwestować w ziarno dobrej jakości lub przyprawy takie jak cynamon czy kardamon.
Opinie na temat artykułu
Nowe artykuły




Losowe artykuły



