Jak gotować bulion?

Gotowanie bulionu to podstawowa umiejętność kulinarnej. Wyjątkowe smaki, które z niego uzyskamy stanowią o jakości wielu zup i sosów. Istotne jest, aby wiedzieć jak korzystać z różnych rodzajów składników - np.: mięsa, warzyw, ziół i przypraw - do uzyskania smakowitej bazy do wielu dań.
Przygotowanie składników
Przygotowanie składników to pierwszy i bardzo istotny krok. Głównym składnikiem bulionu będzie mięso. Idealnym typem jest np. wołowina lub kurczak, jednak można stosować także inne mięsa lub korzystać z kości do nabrania wyjątkowego smaku. Zależnie od wybranego typu, mięso należy odpowiednio przygotować - np. wołowinę pociąć na mniejsze kawałki, a kurczaka umyć. Po za tym, do bulionu warto dodać warzywa jak np. marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek - przy czym ważne jest aby były one dokładnie umyte i na potrzeby bulionu lekko usmażone ( szczególnie cebula i czosnek ). Dodatkowo, zaleca się dodanie do bulionu liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu, a niekiedy innego rodzaju ziół i przypraw - oczywiście zgodnie z preferencjami smakowymi.
Gotowanie bulionu
Gotowanie bulionu to kolejny ważny krok. Pierwszą czynnością będzie umieszczenie mięsa w dużym garnku, a następnie zalewanie go zimną wodą (ilosc wody zależna jest od ilości mięsa - reguła jest taka, aby woda zakryła mięso). Następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu aż do momentu kiedy bulion zacznie się gotować. Po tym czasie dodajemy do garnka przygotowane uprzednio warzywa oraz zioła i pozostałe przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas odsłaniając garnek aby odbierać szumowiny które unoszą się po powierzchni bulionu. Po tym czasie bulion jest niemal gotowy.
Przecedzenie bulionu
Ostatni krok to przecedzenie bulionu. Kiedy bulion jest już prawidłowo ugotowany, należy go z garnka przelać przez gęste sito lub gęstą ścierkę do innego naczynia, tak aby oddzielić płyn od mięsa, warzyw i przypraw. Mięso można wykorzystać do innych dań, a warzywa zazwyczaj się wyrzuca. Po przecedzeniu, bulion jest gotowy do spożycia. W razie potrzeby można go jeszcze raz zagotować, dodać trochę soli do smaku, ewentualnie jeszcze raz przecedzić aby się upewnić, że jest idealnie klarowny.
Pamiętaj jednak, że w zależności od przepisu, bulion można przyrządzić na różne sposoby. My przedstawiliśmy Tobie podstawy, a reszta to już kwestia twojej kreatywności. Smacznego!
Dodaj komentarz