Mule to słodko i słonowodne mięczaki. Mulę maja skorupkę i delikatne wnętrze. Mule bardzo prosto i szybko przyrządzić. Co ważne - im dłużej sie gotują tym są twardsze. Najelsze mule są delikatne i krótko gotowane. Poniżej znajduje sie najlepszy przepis na przyrządzenie muli
Składniki
- kilogram muli
- 2 główki czosnku
- 2 duże cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- por
- 1/4 kostki masła
- 2 pęczki zielonej pietruszki (drogno posiekana dodawana razem z mulami)
- butelka wytrawnego białego wina
- duży wysoki garnek z przykrywką
Przygotowanie wywaru do muli
Do wysokiego garnka dajemy masło, pokrojoną w malutką kostkę cebulę i mocno szklimy do lekko złotego koloru, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, czosnek, pora i ok 5 - 10 minut mocno dusimy na maśle bardzo często mieszając. Jeżeli warzywa zaczynają już być szkliste dodajemy sół (mało) i pieprz. Zalewamy wszystko 3/4 butelką białego wytrawnego wina. Całość pozostawiamy na ok 6 minut na małym paliniku aby wszystko przeszło smakiem wina i warzyw
Przygotowanie muli
Mule muszą być świeże lub ostatecznie mrożone. Jeżeli są świeże - sprawdzamy czy mule są świeże. Zobacz - jak rozpośnać świeże mule. Do gotowania wybieramy tylko i wyłącznie przebrane mule - świeże żywe mule muszą być zamknięte - jezeli są otwarte postukaja ją delikatnie o stół - jeżeli sie zamknie jest świeża (żywa). Tutaj ważna zasada - do gotowania wybieramy tylko zamknięte mule, a po ugotowaniu jemy tylko te szeroko otwarte. Jeżeli podczas gotowania mula się nie otworzy to nie może być zjedzona. Mule dobrze myjemy, oczyszczamy z pozostałości itp.
Gotowanie muli
Gotowanie muli to proces indywidualny - im krócej gotowane mule tym są delikatniejsze. Zwiększamy moc palnika pod garnkiem i wrzucamy drobno posiekaną pietruszkę oraz mule często mieszając aby równomiernie się ugotowały w wywarze. Mule są gotowe do spożycia juz w momencie jak się otworzą. Czas gotowania muli to od 1 minuty do 5 minut. Ważne - po 5 minutach mule będą już twarde. Najlepsze mule są delikatne i krótko gotowane.