Jak zrobić kruszonkę?

Kruszonka na ciastach lub deserach jest chrupiąca i słodka. Wiele osób za nią przepada. To mały dodatek, który sprawia, że szarlotka tak świetnie smakuje albo drożdżówki są chrupiące i pyszne. Smaczną kruszonkę możesz wykonać samodzielnie w domu i przykryć nią dowolne ciasto lub deser. Oto przepis.
Wystarczą trzy składniki
Kruszonka jest wykonywana jedynie z trzech składników. Przygotuj 100 g masła, 200 g mąki pszennej oraz 100 gram cukru pudru albo zwykłego cukru. Niektórzy dodają również do kruszonki cynamon albo cukier wanilinowy. Cynamonowa kruszonka świetnie się sprawdzi na szarlotce albo innym cieście z owocami. Kruszonka z cukrem wanilinowym będzie pięknie pachnieć i doskonale smakować z sernikiem lub innym deserem.
Przygotowanie
Składniki należy ze sobą połączyć. Najlepiej zrobić to za pomocą widelca, którym po prostu wgniatamy cukier i mąkę w masło. Nie formujemy jednorodnej masy, tylko staramy się otrzymać ciasto w kawałkach. Gotową kruszonkę wsadzamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie albo wysypujemy ją na ciasto, które wcześniej przygotowaliśmy albo pieczemy samodzielnie na blaszy z papierem. Wówczas możemy zastosować ją na owoce czy wybrany deser. Kruszonkę pieczemy do zarumienienia, około 20 minut w 180 stopniach. I to wszystko, słodka i chrupiąca kruszonka jest gotowa.
Wersja fit
Jeśli nie chcemy dodawać do kruszonki białego cukru, możemy zastąpić go brązowym. Zamiast białej mąki możemy także użyć pełnoziarnistej czy owsianej. Kruszonka będzie nadal pyszna, a przy tym mniej kaloryczna.
Dodaj komentarz
Doskonały smak
Najlepsze porady Kulinarne Czy porada Jak zrobić kruszonkę? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak zrobić kruszonkę?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
Wszystkiego dobrego - pozdrowienia od Ryszard Lis