Jedną z najpopularniejszych polskich zup jest żurek. Danie to serwuje się na co dzień, ale jest także jedną z najważniejszych potraw wielkanocnych i bożonarodzeniowych. Z tego też względu wyróżniamy dwie podstawowe odmiany tej smacznej zupy- żurek wielkanocny podawany jest z białą kiełbasą i jajkami, a żurek bożonarodzeniowy z grzybami. Duże wrażenie robi forma podania żurku w chlebie, chociaż najczęściej podaje się go w głębokich talerzach. Przepis na tradycyjny domowy żurek często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Przepisy nieco różnią się od siebie, ale najważniejszym składnikiem żurku powinien być zakwas z mąki żytniej. Jak zrobić pyszny, domowy żurek?
Składniki potrzebne do zrobienia żurku
- pół litra zakwasu na żurek zrobionego z maki żytniej
-1,5 l wywaru z warzyw i mięsa
W przypadku żurku wielkanocnego przyda się ok 60 dkg białej lub wiejskiej kiełbasy i 150 g wędzonego boczku, oraz jajka ugotowane na twardo. Jeśli robimy żurek bożonarodzeniowy to dodajemy do niego suszone grzyby.
-ok 1 łyżka suszonego majeranku, 4 ząbki czosnku
-listek laurowy, czarny pieprz w kulkach, 2 kulki ziela angielskiego, sól
-pół szklanki śmietany
Przygotowanie żurku krok po kroku
Przygotowanie żurku zaczynamy od podsmażenia kiełbasy i boczku ( wcześniej pokrojonych na plasterki) na patelni bez tłuszczu. Kolejnym krokiem jest dodanie do wywaru z warzyw i mięsa ziół, przypraw i zagotowanie ich. Aby uzyskać odpowiedni smak i aromat taki wywar należy gotować przez około 10 minut. Następnie do gotującego się wywaru dodajemy podsmażony boczek, zakwas oraz kiełbasę i doprowadzamy go do wrzenia. Na koniec dodajemy śmietanę i wyciśnięty czosnek. Żurek można podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w cząstki.