Przepis na udany piernik

Piernik to ciemnobrązowe ciasto, które zazwyczaj jest pieczone w małej, średnie lub wielkiej formie. Często jest oblewane czekoladą i posypywane bakaliami, natomiast w środku przekładany jest marmoladą, marcepanem, a nawet masłem orzechowym. Przez wiele osób piernik uważany jest za obowiązkowy wypiek świąteczny. Udany piernik powinien być nie tylko miękki, ale i rozpływający się w ustach — jego zapach powinien bezgranicznie przeplatać się z przyprawami korzennymi. Poniżej przedstawiamy przepis na szybki i prosty piernik, który zachwyci niejedno podniebienie!
Potrzebne składniki:
· 150 g masła
· 150 g cukru białego
· czubata łyżka powideł
· 2 łyżki miodu wielokwiatowego
· 3 łyżki kakao (najlepiej gorzkie)
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 jaja
· 200 ml mleka
· 350 g mąki pszennej
Polewa:
· 50 ml śmietanki kremówki 30%
· 100 g gorzkiej czekolady
· 100 g orzechów (włoskich, laskowych lub pekan)
Wykonanie:
1. W niewielkim rondelku powoli rozpuść masło, a następnie dodaj do niego cukier, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła. Kiedy zdejmiesz miksturę z palnika, chwilę ją przechłódź i wlej do niej mleko.
2. Roztrzep w misce jaja, a następnie dodaj do niej ciepłą masę z rondelka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
3. Gotowe ciasto przelej do tzw. keksówki i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do tzw. suchego patyczka). W międzyczasie w małym rondelku gotuj śmietanę kremówkę, po czym dodaj do niej posiekaną czekoladę, aż powstanie gładka polewa bez grudek. Po przestygnięciu piernika polej go polewą, a następnie obsyp posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Porady Kulinarne Czy porada Przepis na udany piernik przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Przepis na udany piernik? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
warto spróbować ten przepis
Chyba każdy uwielbia domowy piernik.
Zamiast mała można użyć smalcu, nie czuć zapachu ani smaku a będą o wiele miększe, reszta przepisu idealna.
Moje dzieci uwielbiają piernik i często muszę im piec, następnym razem wykorzystam ten przepis.