Sos czosnkowy jest dodatkiem, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Najczęściej występuje jako dopełnienie dla sosu pomidorowego w pizzy. Równie często używamy go do polewania frytek, warzyw w sałatkach czy też pieczonych ziemniaków czy ryżu w daniach obiadowych. Jedno jest pewne - sos czosnkowy doskonale podkreśla smak wielu potraw. W zależności od tego, ile ząbków dodasz, uzyskać możesz sos łagodny lub intensywny. Wszystko zależy od tego, co lubisz i jakie danie podajesz.
Domowy sos zrobiony na bazie czosnku jest niezwykle łatwy w wykonaniu i będzie o niebo lepszy od tego, jaki znamy z pizzerii czy restauracji. Dlatego też prezentujemy Wam prosty przepis na pyszny sos, który będzie wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw. Do wykonania białego sosu potrzeba zaledwie 10 minut. Jesteśmy pewni, że już nigdy nie sięgniesz po zwykły sos dostępny w każdym sklepie spożywczym.
Co będzie Ci potrzebne?
- czosnek (1 ząbek, jeśli chcesz uzyskać łagodny sos, a 2-3 jeśli wolisz sos bardziej aromatyczny)
- 4 łyżki majonezu
- około pół szklanki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
1. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Możesz go także dodatkowo posiekać. Przełóż go do miseczki.
2. Dodaj jogurt, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Następnie odstaw go na kilka minut.
3. Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Sos gotowy!
W celu urozmaicenia sosu, możesz dodać do niego także któryś z mniej standardowych dodatków. Do tego celu doskonale sprawdzi się np. sos z cytryny lub limonki (1 łyżeczka/miseczka). Niezwykle ciekawie będzie też smakował sos czosnkowy, jeśli dodasz do niego drobno posiekane ogórki (świeże lub konserwowe) lub cebulkę. Możliwości jest naprawdę wiele, a Ty możesz dowolnie kombinować tworząc pyszne dania dla całej rodziny.
Smacznego!