Batat lub słodki ziemniak to pospolita nazwa wilca ziemniaczanego - rośliny pochodzącej z Ameryki Środkowej i Południowej, obecnie popularnej w uprawie w Azji i Afryce. Od pewnego czasu gatunek ten coraz częściej gości na polskich stołach. Wskazane jest spożywanie go na przemian ze zwykłymi ziemniakami - stanowi źródło antyoksydantów, błonnika i karotenoidów. Jakie jeszcze ma właściwości? Dlaczego i w jaki sposób warto wprowadzić go do jadłospisu? Na te pytania odpowiadamy poniżej!
Dobroczynne właściwości
Bulwy wilca ziemniaczanego - bataty właśnie - cechują się wrzecionowatym kształtem i słodkim smakiem. Przez dużą zawartość skrobi i długo wchłaniających się węglowodanów złożonych są dobrym źródłem energii. Znajdziemy w nich także spore ilości błonnika, który obniża cholesterol, poprawi metabolizm i reguluje pracę jelit. Ponadto bataty posiadają niski indeks glikemiczny, przez co mogą być włączone do diety cukrzyków oraz diet odchudzających. Przy tym zawierają one dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jak już wspomniano, słodkie ziemniaki wyróżnia wysoki poziom karotenoidów (w tym beta-karotenu i luteiny), witaminy C i E oraz kwasu foliowego. W ten sposób włączenie tych warzyw do jadłospisu wiąże się ze wsparciem wzroku, zwalczeniem wolnych rodników i wspomożeniem układu krążenia. Bataty zawierają też duże ilości potasu, wapnia czy jodu.
Bataty a zwykłe ziemniaki
Zwykłe ziemniaki zawierają w sobie wiele składników odżywczych i chociaż w batatach jest ich więcej, nie oznacza to, że od razu trzeba zrezygnować z kartofli. Bulwy wilca są nieco bardziej kaloryczne i trudniejsze do kupienia, ale wyróżniają się ciekawszym smakiem i krótszym czasem gotowania. Jednocześnie w ich składzie znaleźć można szczawiany wpływające negatywnie na skórę i błony śluzowe, a w połączeniu z wapniem - sprzyjające powstawaniu kamieni nerkowych. Mimo wszystko warto nimi od czasu do czasu zastąpić klasyczne ziemniaki.
Wykorzystanie w kuchni
Bataty można podawać do obiadu, tak jak zwykle kartofle. Można je upiec, ugotować oraz zgrillować, a także wykorzystać w puree, które sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a także na kanapkę. Smakiem zaskoczoną przyrządzone z nich frytki i zapiekanki, a także zupa krem, w której bulwy wilca zblenduje się z cebulą, czosnkiem, wodą oraz słodką śmietanką. Ciekawą opcją jest także wykorzystanie ich w ciastach i puddingach.
Opinie na temat artykułu
Nowe artykuły




Losowe artykuły



