Przygotowanie domowych batoników proteinowych jest procesem Å‚atwym i przyjemnym, zwÅ‚aszcimy dla osób uwielbiajÄ…cych temat zdrowego odżywania. Kiedy robimy batoniki samodzielnie, mamy peÅ‚nÄ… kontrolÄ™ nad skÅ‚adnikami, które do nich wchodzÄ…, co jest kluczowe dla tych, którzy sÄ… na specjalistycznej diecie lub chcÄ… unikać sztucznych dodatków czÄ™sto obecnych w batonikach kupowanych w sklepach.
Po pierwsze, musimy zagrać rolÄ™ dietetyka i zdecydować jakie skÅ‚adniki bÄ™dÄ… dla nas najbardziej korzystne. BiaÅ‚ko to oczywiÅ›cie kluczowy skÅ‚adnik każdego batonika proteinowego. Możemy je pozyskać z różnych źródeÅ‚: odmiany sÄ… ogromne - biaÅ‚ko serwatki, biaÅ‚ko roÅ›linne, biaÅ‚ko grochu, biaÅ‚ko ryżu, biaÅ‚ko konopi. Wyboru dokonujemy wedÅ‚ug wÅ‚asnych preferencji i diety. NastÄ™pnie musimy zapewnić sobie źródÅ‚o zdrowych tÅ‚uszczów np. z orzechów i nasion (migdaÅ‚y, orzechy wÅ‚oskie, siemiÄ™ lniane, nasiona chia) oraz źródÅ‚o wÄ™glowodanów (owoce suszone, pÅ‚atki owsiane). W zależnoÅ›ci od preferencji, możemy dodać także mniej typowe skÅ‚adniki jak np. kakao, spirulina, matcha czy różnego rodzaju aromaty.
W drugim etapie, kiedy mamy już wszystkie skÅ‚adniki, przystÄ™pujemy do ich mieszania. Wszystko koÅ„czy siÄ™ wrzuceniem wszystkich skÅ‚adników do blendera i ich dokÅ‚adnym wymieszaniem. W takiej sytuacji ogromnie ważna staje siÄ™ konsystencja naszych batoników. Jeżeli po zmiksowaniu skÅ‚adniki nie tworzÄ… zwartej masy, warto dodać Å‚yżkÄ™ miodu, dżemu lub masÅ‚a orzechowego – to sprawi, że masa stanie siÄ™ lepka i bÄ™dzie Å‚atwiej formować z niej batoniki.
Krok trzeci, polega na uformowaniu batoników. MieszankÄ™ wykÅ‚adamy na blaszkÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia i formujemy w ksztaÅ‚cie prostokÄ…ta o gruboÅ›ci ok. 1-2 cm. Jeżeli wolaÅ‚byÅ› okrÄ…gÅ‚e batoniki proteinowe, możesz użyć specjalnej formy lub ulepić je rÄ™cznie. Kiedy mamy już uformowanÄ… masÄ™, wkÅ‚adamy jÄ… do lodówki minimum na 2-3 godziny (możemy również na caÅ‚Ä… noc).
Ostatni krok to krojenie naszych batoników. Po tym, jak nasza masa stężaÅ‚a w lodówce, wyjmujemy jÄ… i kroimy na batoniki. Możemy je jeszcze dodatkowo oblać rozpuszczonÄ… czekoladÄ… lub posypać kruszonkÄ…. PamiÄ™tajmy jednak, że to dodatkowe kalorie. Po tym, jak nasze batoniki siÄ™ wystudzÄ…, możemy je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce - sÄ… zdatne do spożycia przez okoÅ‚o tydzieÅ„.